Nyheter

Tillsammans gör vi skillnad

5-8 maj hölls Vänsterpartiets kongress i Örebro. Kongressen är partiets högsta beslutande organ och träffas vartannat år. Under denna kongress var partiprogrammet och ett ekonomiskt-ekologiskt punktprogram två av de stora frågorna. Vänsterpartiet Storstockholm skickade 57 ombud och Tensta-Rinkeby-Spånga hade ett ombud på plats, Ifrah-Degmo Mohamed.

Ifrah i talarstolen. Foto: Samuel Scherman
Ifrah i talarstolen. Foto: Samuel Scherman

Hur var det på kongressen Ifrah?
– Det var jättebra, man träffar jättemånga kamrater från hela landet!

Hur kändes det i talarstolen? 
– Det kändes nervöst, jag vet inte ens vad jag sa för något! Jag visste vad jag ville säga men vet inte om jag sa det jag tänkte säga.

Vilka var de viktigaste frågorna för dig?
– Jag tyckte många frågor var viktiga på olika sätt. Det var exempelvis viktigt för mig och många somaliska familjer att belysa problemet kring somaliska handlingar, såsom födelse- och dödsbevis, inte godtas av svenska myndigheter och därför drabbar många svensk-somaliska barn. De motionerna som handlade om representation och antirasism var också mycket viktiga för mig. Jag tyckte också att det var jättebra att partiledningen betonade att våra fiender är riskkapitalister och inte de ideella organisationer som vill stärka och utveckla välfärden.

 

Under kongressen debatterades förutom ekologiska-ekonomiska punktprogrammet och partiprogrammet också en mängd andra ämnen, allt ifrån polishästar till stadgar var uppe för beslut. Om du vill läsa mer om kongressen och vilka beslut som togs, eller kanske se på partiordförande Jonas Sjöstedts tal eller invigningen med sambamusik så klicka här.

Kopiera länk